Spania


Verd å vite om Spania
Spania er det mest populære ferielandet for nordmenn, og har vært det lenge. Helt siden 50-tallet har solhungrige skandinaver reist for å få sol på kroppen, bade og oppleve glede og gode dager. Først reiste vi til Mallorca, deretter kom Ibiza, Costa del Sol, og senere Kanariøyene, som helårs reisemål. Spania er et stort land, og befinner seg i flere klimasoner. Kanariøyene ligger utenfor Afrika, Balearene og sørkysten har et varmt middelhavsklima, som om sommeren kan komme opp i 40 grader, mens det nordlige Spania, med Atlanterhavskysten er mildt og varmt i sommerhalvåret, men ikke trykkende.


Vis større kart

Mer om Spania
Mange spanjoler reiser nordover i sin sommerferie i august, simpelthen for å komme bort fra den trykkende varmen i denne varmeste måneden. Så å si over alt der det er kystlinje, finnes det også gode bademuligheter. Mer enn vi nordmenn har vært klar over – for så sentralt står bading og sol i vår oppfatning av det å ha ferie. Vær derfor klar over Spanias ”ukjente kyster”, Costa Vasca (Baskerkysten) fra grensen til Frankrike i nord, ved San Sebastian – og vestover. Her ligger ferie- og badebyer på rekke og rad. Så kommer Costa Montanesa, med Santander og flere ferie- og badebyer vestover, til Costa Verde. Verde betyr grønn, og dette er i sannhet den grønne kysten – et Spania du ved første øyekast kanskje ville forvekslet med Irland! Ja, for så grønt, frodig og vakkert er det her, i en helt annen klimasone enn middelhavskysten, likevel varmt og godt om sommeren. Glem heller ikke at Spania fortsetter rundt ”hjørnet” og videre ned mot Portugal. Også her er det vakre, små byer som tar norske ferie- og badegjester i mot med åpne armer. Her ligger også Santiago de Compostela, målet for middelalderens pilegrimsreiser.

Spania er så mye, mye mer enn bare sol og bading
Og det begynner vi skandinaver nå å søke etter – de annerledes opplevelsene, arkitekturen, kunsten og kulturen. For Spania har en fortid som stormakt i Europa og verden. Landet hadde diplomatiske forbindelser med Norge på 12 og 1300-tallet, ja en norsk prinsesse – Håkon den IV. datter – giftet seg til og med den spanske prinsen Felipe den 31. mars 1258 i Burgos. Hun ble syk og døde barnløs 28 år gammel. Gravstedet er et kloster i landsbyen Covarrubias, nær Burgos, om lag 240 km nord for Madrid. Senere på 1400-tallet sendte det mektige spanske kongehuset en ekspedisjon vestover, som skulle forandre bildet av verden for all tid. Christopher Columbus oppdaget Amerika, og brakte fantastiske gullskatter tilbake. Storbyene Madrid, Sevilla og Cordoba er strålende eksempler på den rikdom som fantes i mektige Spania. Spania var også en del av romerriket for 2000 år siden. Det finnes mange synlige tegn etter dette over hele landet.